Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Sportsturf
Stad + Groen

Zonnige zitplek veelgenoemde reden om tuin niet te vergroenen

dinsdag 13 maart 2018

Wat zijn de redenen voor mensen om hun tuin niét te vergroenen? Met die vraag ging Sara Reijnders, studente Industrial Ecology, aan de slag voor haar scriptie. Wat blijkt? De meest genoemde redenen hebben te maken met ruimtegebruik, of beter: het idee ergens onvoldoende ruimte voor te hebben als de tuin groener is.

Als onderdeel van haar onderzoek interviewde Reijnders 26 eigenaren van "grijze tuinen" die graag zouden willen dat hun tuin wat groener was. In combinatie met andere bronnen resulteerde dat in 28 redenen om een tuin niet te vergroenen.

Zes categorieën
Reijnders verdeelde deze redenen in zes categorieën: de wens om de tuin te kunnen blijven gebruiken, (het gebrek aan) kennis en kunde, niet kunnen of willen tuinieren, de angst voor overlast van huisdieren, de kosten die bij een groene tuin komen kijken en esthetische redenen.

Uit de resultaten blijkt dat de meest genoemde redenen vallen in de categorie ruimtegebruik. Zo geven mensen aan graag in de zon te zitten. Sommige tuineigenaren hebben het idee dat de wens om in de zon te zitten niet samengaat met beplanting. Andere belemmeringen voor vergroening zijn bijvoorbeeld de wens voor voldoende speelruimte voor kinderen of ruimte voor het stallen van de fiets of scooter.

De categorie ruimtegebruik wordt gevolgd door redenen onder de noemer 'kennis en kunde'. Zo beginnen sommige tuineigenaren niet aan groen omdat ze bang zijn dat planten het niet overleven, of omdat zij niet weten hoe ze vergroening moeten aanpakken. Opvallend detail uit dit onderzoek is ook dat kosten voor vergroening amper een drempel vormen.

Beleid
Reijnders legde deze redenen naast beleidsmaatregelen en deed aan de hand daarvan aanbevelingen. Haar advies luidt onder meer om in te zetten op een combinatie van redenen om de tuin te vergroenen en duidelijk te maken dat ook kleine beetjes helpen. Ook kan extra aandacht worden besteed aan het gebruik van schaduwplanten en benadrukt worden dat groen een prima speelplek vormt.

Meer weten over de resultaten? De scriptie van Reijnders en een Nederlandstalige samenvatting zijn te vinden via deze link.

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM