Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Sportsturf
Stad + Groen

Ranglijst met 149 schadelijkste invasieve exoten gepubliceerd

dinsdag 2 januari 2018

Een internationaal team van wetenschappers heeft een lijst samengesteld met de 149 meest schadelijke exotische planten en dieren.

De onderzoekers hebben 486 Europese schimmels, dieren en planten beoordeeld op diverse criteria. Daaruit is een lijst voortgekomen met de 149 schadelijkste invasieve exoten. Volgens de onderzoekers is deze ranglijst de meest alomvattende, transparante en objectieve lijst van schadelijke invasieve exoten in Europa, waarbij soorten uit diverse doelgroepen op hun totaaleffect beoordeeld zijn.

Verschil met Unielijst
Een andere conclusie van de wetenschappers is dat er veel verschil zit tussen hun ranglijst en de Unielijst van de Europese Commissie. Van de 49 soorten op de Unielijst staan er 32 in de lijst van de wetenschappers. Op de Unielijst ontbreken onder meer de buxusmot, palmmot en Robinia, soorten die vaak al in de Nederlandse natuur voorkomen.

'Overheid schiet tekort'
Volgens Wilfred Reinhold, voorzitter van stichting platform Stop invasieve exoten, zou niet alleen de Europese Commissie, maar ook de Nederlandse overheid met deze lijst aan de slag moeten gaan. De overheid stelde al in 2015 een lijst samen met soorten die aangepakt moeten worden, maar die preventie schiet vooralsnog tekort, stelt Reinhold. 'Bestrijding van onder meer de Japanse duizendknoop, watercrassula, rimpelroos en Ambrosia zijn nog steeds niet van de grond gekomen. Het feit dat deze soorten nu ook op de lijst van 149 schadelijkste exoten van Europa zijn geplaatst, zou een extra reden moeten zijn om hier nu werk van te maken.'

De wetenschappelijke publicatie met de volledige lijst is hier te raadplegen.

door Nino Stuivenberg

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Marilies Jacobs | 5 januari 2018 | 16:59
Het verbaast mij dat de woekerende bamboesoorten niet op de lijst staan.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM