Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Sportsturf
Stad + Groen

‘Bosstad’ als radicaal plan ter bestrijding luchtvervuiling in China

dinsdag 21 februari 2017

Stefano Boeri, de architect die met een 'Verticaal Bos' de luchtvervuiling wil aanpakken, heeft alweer een nieuw plan: een 'bosstad'.

Stefano Boeri denkt bij de toekomst van Chinese steden niet aan grijze plekken vol verontreinigde lucht, maar aan 'groene' steden. Dit houdt in dat hele kantoorwijken, huizenblokken en hotels van top tot teen in groene, 'beboste' zones veranderen, die grotendeels begroeid zijn met planten.

Enkele weken geleden ontvouwde de Italiaanse architect, die bekend staat om zijn idee en bouw van het 'Verticale Bos' in Milaan, al zijn plannen voor een vergelijkbaar project in Nanjing. Boeri heeft nu dus nog grootsere plannen voor China: hij wil met het creëren van hele 'beboste' steden de luchtvervuiling tegengaan in het land dat wordt geteisterd door een vergiftigd luchtklimaat en overmatige smog.

Boeri stelt nu dus te zijn gevraagd om een gehele stad te ontwerpen waar niet enkel een grote, met bomen en planten begroeide toren staat, maar honderd of tweehonderd van dit soort gebouwen van verschillende grootte. Hij zegt serieus bezig te zijn met het ontwerp van deze groene gebouwen en verwacht aan het eind van dit jaar met de bouw te starten. Deze eerste stad van bos zou rond 2020 in China gerealiseerd kunnen worden.

Hij benadrukt het positieve effect van de aanwezigheid van zo'n groot aantal planten, bomen en struiken voor de luchtverfrissing, die door de absorptie van CO2 en de productie van zuurstof tot stand komt. Hij noemt de grote aanwezigheid van planten een enorme meerwaarde voor de opname van vervuilde lucht, die het gevolg is van het vele verkeer in de steden.

Bron: theguardian.com

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM