Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Sportsturf
Stad + Groen

Dak- en gevelgroen nog niet ingeburgerd

zondag 3 november 2013

Waarom plaatsen mensen wel zonnepanelen op hun dak maar geen groen? Hoe trekken groenvoorzieners burgers over de streep om hun huis te vergroenen?

Degene die investeert in een groen dak of een groene gevel, weet niet wat hem dat oplevert. Een groene plek om te verblijven als hij geen tuin heeft, minder fijnstof in de lucht, minder energiekosten, maar hoeveel? De voordelen zijn niet, zoals bij zonnepanelen, direct in geld uit te drukken.

In opdracht van het ministerie van EZ heeft Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (onderdeel van Wageningen University) het nut van groene daken en gevels onderzocht. Daaruit blijkt dat de aanleg van dak- en gevelgroen vooral interessant is in dichtbevolkte stadsdelen waar het extra groen kan brengen. Positieve gemeten effecten zijn er op de bijdrage aan waterretentie (vertraging van de doorstroom), de verlaging van zomerse temperatuurpieken en extra isolatie van gebouwen.

Minder duidelijk meetbaar zijn de effecten op de volksgezondheid, het welbevinden, de stijging van de verkoopprijs van huizen en bijvoorbeeld de werkgelegenheid. Al met al zijn de voordelen van groene gevels en daken misschien groter dan van zonnepanelen. Toch zijn particulieren en gemeentes er nog niet erg actief mee. Ontwerpers hebben veel moeite om opdrachtgevers over de brug te krijgen. Een keurmerk voor huizen met duurzame voorzieningen zoals een groen dak, zou de toepassing kunnen stimuleren.

bron: Groen KennisnetREACTIES
marcel wenker | 6 november 2013 | 08:51
Waar vind ik het onderzoek waar over geschreven wordt in dit artikel?
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES