Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Sportsturf
Stad + Groen

Branchevereniging VHG zet in op duurzame samenwerking

dinsdag 9 juli 2013

De VHG wil gemeenten stimuleren om meer in contact te treden met de groene ondernemers over social return. Het hanteren van een verplichte social return-eis in aanbestedingen is volgens VHG niet de goede weg naar het inzetten van doelgroepen met een arbeidsbeperking. Ook een verplicht quotum in het kader van de participatiewet juicht VHG niet toe. Goed overleg en duurzame samenwerking tussen opdrachtgever en aannemer blijkt in de praktijk effectiever. VHG heeft een nieuwe publicatie uitgebracht met aanbevelingen voor opdrachtgevers.

Eind juni heeft staatssecretaris Klijnsma aangegeven het quotum achter de hand te willen houden. Als de afspraken in het Sociaal Akkoord onvoldoende worden nageleefd, zullen ondernemers 5% medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in moeten zetten. Dit quotum wil de Rijksoverheid laten gelden voor bedrijven met meer dan 25 medewerkers. Ondertussen leggen ook lagere overheden verplichtingen via aanbestedingen op.

Bij VHG komen steeds meer vragen binnen over het toepassen van social return in aanbestedingen. “Onze leden worden geconfronteerd met social return-eisen in bestekken die hun doel voorbij schieten”, aldus Linda van Vliet, beleidsadviseur Economische zaken en Milieu bij VHG. “Zo wordt social return nogal eens gekoppeld aan de aanneemsom. Bij een opdracht met een groot deel aan materialen vormt dat een probleem. Social return gaat immers over de inzet van arbeid. We zien dat de eisen standaard worden toegepast, zonder dat men goed kijkt naar de omvang en duur van het werk en naar de uitvoering”.

De groene branche heeft veel ervaring met het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Van de 45.000 werknemers in de sector zijn er 17.000 met een SW-indicatie werkzaam bij zowel SW-bedrijven als private ondernemingen. Beide partijen werken steeds meer samen, bijvoorbeeld door gezamenlijk werk aan te nemen, personeel te detacheren of nieuwe bedrijfsvormen op te zetten. Deze werkwijze vergroot de kans op doorstroming naar werk.

bron: VHG


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES