Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Sportsturf
Stad + Groen

Veel vraag naar subsidie groenere tuin in Rivierenland

maandag 11 juni 2018

Sinds januari verstrekt Waterschap Rivierenland subsidie aan inwoners die hun tuin willen vergroenen. In de eerste vijf maanden van 2018 is er al 50.000 euro uitgekeerd.

Tot 2020 is er een bedrag van een half miljoen euro beschikbaar, waarvan dus al tien procent is uitgekeerd. Het waterschap spreekt van een succes. Inwoners van het Rivierengebied kunnen subsidie krijgen voor de aanschaf van planten of voor het vergroenen van een dak (sedumdak), maar er kan ook gedacht worden aan het plaatsen van een regenton. Het waterschap vergoedt maximaal 35 procent van de kosten tot een maximum van 5.000 euro per subsidieaanvraag.

Onderhoudsarm
Veel tuinen in Gelderland liggen vol stoeptegels en klinkers, waardoor de tuinen onderhoudsarm zijn. Ze dragen ook voor een belangrijk deel bij aan wateroverlast, omdat het water niet in de grond kan zakken. Voordeel van groene tuinen is dat dit tevens hittestress tegengaat. Volgens de Wageningen University kan het in de stad tot 7 graden warmer zijn dan op het platteland. Tijdens warme perioden zorgen bomen en planten voor verkoeling.

Gevolgen klimaatverandering
Het Waterschap Rijn en IJssel geeft inwoners die hun stoeptegels voor groen willen vervangen geen subsidie, maar steunt gemeenten in de regio. Dat gaat zowel over het ontwikkelen van beleid als het nemen van maatregelen tegen wateroverlast en hittestress, aldus de omroep. Waterschap Vallei en Veluwe lanceerde vorige week samen met 28 gemeenten een website tijdens de Regionale Klimaattop in Scherpenzeel. Inwoners en gemeenten kunnen op die website zien waar in de regio de gevolgen van de klimaatverandering het meest merkbaar zijn.

Bron: omroep Gelderland

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES