Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Sportsturf
Stad + Groen

Vogelbescherming adviseert huismus, koolmees en kauw tegen buxusmot

woensdag 6 juni 2018

De Vogelbescherming adviseert de buxusmot tegen te gaan met rups-etende vogels als bijvoorbeeld huismus, koolmees en kauw. Maar de beste oplossing is: buxus eruit, bessenstruik erin, aldus de natuurbeschermingsorganisatie.

De bessenstruik dient als voorbeeld; dit mag ook een andere insect- en vogelvriendelijke struik zijn. De vereniging wijst er op dat de buxus een exoot is en dat veel soorten insecten en vogels meer gebaat zijn bij struiken die hier van oorsprong voorkomen. Volgens de organisatie gaat ook de buxusmot hier als een trein om dezelfde reden: omdat het een exoot is, heeft deze nog weinig natuurlijke vijanden, zoals sluipwespen.

Mussenparadijs
Van de genoemde vogels is bekend dat ze wel weg weten met de buxusmot, stelt de Vogelbescherming. 'Als u dus koste wat het kost de buxus redden wilt, zorg er dan voor dat uw tuin een mussenparadijs wordt. Dat is nog gezellig ook, want ze mussen zijn erg honkvast en sociaal.'

Geen pyrethrine
De Vogelbescherming adviseert met klem om geen pyrethrine te gebruiken, waarmee de rups van de buxusmot vaak wordt gedood. Dit werkt in op het zenuwstelsel van álle insecten, stelt de vereniging. 'Het doodt dus ook lieveheersbeestjes, vlinders en andere insecten die ermee in aanraking komen. Dat wil hopelijk niemand. Gebruik dit insectide dus niet,' luidt het advies.

De Vogelbescherming verwijst naar andere tips om de schade van de buxusmot te beperken op de website van Milieu Centraal en de Vlinderstichting.

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES