Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Sportsturf
Stad + Groen

Aantal tuinaannemers Vlaanderen explosief gegroeid

dinsdag 10 april 2018

De sector van de tuinaannemers bloeit in Vlaanderen als nooit tevoren. In 2015 werden er nog 4.600 tuinaannemers geteld, dat aantal was in 2017 opgelopen tot liefst 8.010. Dit blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (Vlam). Dit wordt gemeld door het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw (Vilt).

Tuinaannemer is in België geen erkend beroep, waardoor iedereen zonder specifiek diploma of opleiding zichzelf aannemer kan noemen. In 2017 deed 14 procent van de Belgen beroep op een tuinaannemer om een tuin aan te leggen en/of te onderhouden.

Sterke groei
Het aantal tuinaannemers bij onze zuiderburen zit de laatste jaren sterk in de lift. Volgens cijfers van Vlam telde Vlaanderen 4.610 tuinaannemers in 2015. In 2016 werden al 6.879 tuinaannemers geteld en in 2017 8.010. Daarbij gaat het zowel om tuinaannemers in hoofdberoep als in bijberoep. Uit cijfers van het Kenniscentrum Groene Sectoren blijkt dat voor heel België de sector al sinds 1990 gestaag aan het groeien is. In 1990 telde België net geen 1.000 werkgevers in de sector, terwijl dat er in 2015 bijna 2.700 waren. Wat de werknemers betreft was er tijdens dezelfde periode een stijging van 4.000 in 1990 tot 8.146 in 2015.

Tuinonderhoud
Van de Belgen deden in 2017 iets meer dan 14 procent een beroep op een tuinaannemer voor de aanleg en/of het onderhoud van hun tuin, zo blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau GfK. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2009, maar een stabilisatie ten opzichte van 2016. In de helft van de gevallen waarin een tuinaannemer in België wordt ingeschakeld, gaat het puur om het onderhoud van de tuin. In een derde van de gevallen wordt enkel gebruikgemaakt van de dienst 'tuinaanleg '. Eén vijfde van de klanten vraagt de tuinaannemer voor een combinatie van aanleg én onderhoud.

Jongere generatie
Volgens Jan Vancayzeele van AVBS, de beroepsvereniging voor de Vlaamse sierteelt en groenvoorziening klopt het dat er een enorm sterke vraag is naar tuinaannemers bij de particuliere consument. 'De oudere generatie deed vroeger het werk in de tuin grotendeels of helemaal zelf, maar die generatie wordt nu een dagje ouder en doet daarom een beroep op tuinaannemers. Anderzijds is er de jongere generatie die veel meer dan vroeger hun tuin onder handen laten nemen door tuinaannemers. Dat past volledig in de trend waarbij de tuin meer en meer een verlengde van de binnenruimtes is.'

Kwaliteitslabel
Vancayzeele verwijst daarnaast naar het Tuinexpert-kwaliteitslabel dat de sector in Vlaanderen in het leven heeft geroepen om te vermijden dat de kwaliteit en professionaliteit van de sector niet verwatert door de explosieve groei. Door de initiatiefnemers wordt onder meer gehamerd op vakbekwaamheid, service en betrokkenheid. 'De tuinaannemer voldoet aan bepaalde criteria waarmee het TuinExpert-label u een hoge kwaliteit van het geleverde werk garandeert', zo stellen zij.

Bron: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt)

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES