Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Sportsturf
Stad + Groen

Hoogleraren aan kabinet: investeer in een groene economie

maandag 24 april 2017

Maar liefst 90 hoogleraren roepen in een open brief in Trouw de Tweede Kamer op de komende decennia 200 miljard te investeren in een groene economie en Nederland koploper te maken op dit gebied.

In een artikel in Trouw stelt hoogleraar en initiatiefnemer Jan Rotmans dat een grote transitie naar een groene economie te lang is uitgesteld. Ten opzichte van andere Europese landen zou Nederland al achterlopen op het gebied van duurzame energie.

De komende jaren moet daarom flink wat geld gaan naar 'nieuwe, slimme infrastructuur'; investeringen op het gebied van mobiliteit, maar ook op het gebied van energie, water en de digitale infrastructuur, zo valt te lezen in de brief. Blijft een investering achterwege, dan kan Nederland niet meekomen met de rest van Europa en zal er voor een deel van de samenleving te weinig zinvol werk zijn. Een omslag zal niet gemakkelijk zijn en de financiƫle investering die ermee gepaard gaat zal zowel bij overheid, bedrijven als burgers voelbaar zijn. Daar staat tegenover dat het 'heel veel' economische, ecologische en sociale voordelen zal opleveren. Een daarvan is een groot aantal extra banen.

Aanbevelingen
In de brief worden twaalf aanbevelingen gedaan om te komen tot een groene economie. Daarbij roepen de hoogleraren onder meer op tot een minister van Energie en Klimaat en het fiscaal belasten van 'vervuiling', onder meer door het invoeren van een CO2-heffing.

Ondertekenaars
De brief is ondertekend door hoogleraren van onderwijs- en onderzoeksinstellingen in heel Nederland en enkele internationale instellingen. De tekst, inclusief aanbevelingen en een overzicht van de hoogleraren namens wie de brief gepubliceerd is, zijn te vinden op de site van Trouw (zie eerste link).

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES