Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Sportsturf
Stad + Groen

Vegetatiedak op Schaapskooi Bergen aan Zee

woensdag 18 december 2013

foto:www.bamwegen.nl
Op de Schaapskooi Bergen in Bergen aan Zee wordt een vegetatiedak aangelegd. Mostert De Winter legt een groendak van Xeroflor aan. Het vegetatiedak bestaat uit diverse soorten planten en levert een belangrijke bijdrage aan de wens de schaapskooi duurzaam te maken en op te laten gaan in het omliggende landschap. De schaapskooi wordt eind december opgeleverd.

De schaapskooi, waar zich straks elke avond circa 150 schapen verzamelen voor de nacht, maakt deel uit van een nieuwe vorm van natuurlijk landschapsbeheer. De kudde graast in het duingebied en op de heide zodat deze op een natuurvriendelijke manier in stand gehouden wordt en niet dichtgroeit met gras en struiken. Het ontwerp van de schaapskooi gaat, met name door de keuze voor een groendak van Xeroflor, bijna volledig op in het landschap. Het dak heeft een sterke isolerende werking waardoor energielasten afnemen en het binnenklimaat verbetert. De levensduur van de daken is beduidend langer dan die van traditionele daken. Een andere voordeel van een Xeroflor dak is het leveren van een belangrijke bijdrage aan de ontlasting van het riool doordat tussen de 40 en 80 procent van al het regenwater wordt gebufferd of vertraagd wordt afgevoerd. De rest van het water wordt door de planten gebruikt of verdampt. Het Xeroflor vegetatiedak wordt alleen door Mostert De Winter in Nederland geleverd en aangelegd.

De schaapskooi wordt 30 meter lang en 18 meter breed met een educatieruimte. Boven de educatieruimte komen zonnepanelen, die onder meer door de gemeente Bergen zijn gefinancierd. . Een derde van de kosten wordt gesubsidieerd door het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. De educatieruimte wordt in gebruik genomen door het IVN (Instituut Voor Natuureducatie). Zij gaan vanuit de schaapskooi excursies en voorlichting geven aan groepen en scholen. Rond de schaapskooi komen een zandspeelplek, een bijenhotel, een vlindertuin en een amfibieƫnpoel.


GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES