Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
Sportsturf
Stad + Groen

Greenforum


VRAGEN | REAGEREN OP DEZE VRAAG

Jute zak en gaasnet rond een boomkluit verwijderen
28-01-2017 | Mathias

Ik heb twee jaar geleden een papieresdoorn geplant, 2.50 meter hoog. De verkoper zei uitdrukkelijk om jute zak en metalen gaasnet rond de kluit niet te verwijderen. Nu lees ik dat je dat beter wel verwijdert om groei te stimuleren.

De boom had het eerste jaar wat moeite (bladverbranding) maar stelde het in het tweede jaar goed. Omdat de boomsoort al zo'n trage groeier is, zou ik de zak en het gaas toch nog willen verwijderen om groei te stimuleren. Gaat dat nog? Het metalen net is zeker nog niet weggerot; de jute zak dat kan ik niet zien.

Een andere reden om zak en net te verwijderen, is dat ik vrees dat de zak wortelrot zou kunnen stimuleren. Of dat een gegronde reden is, weet ik niet, maar wat ik wel weet is dat al drie andere esdoorns in mijn kleine tuin aangetast zijn door deze ziekte (takken die afsterven en die geen blad vormen). De boom waar ik het over heb, heeft tot hiertoe geen last van wortelrot.

Als ik zak en net verwijder, hoe doe ik dat dan best? En in welke maand?

Is er risico de boom te beschadigen?

REACTIES
29-01-2017 | Hein van Iersel

Beste Mathias,

Ik kan mij niet voorstellen dat het metaal of jute na drie jaar nog een aantoonbaar effect heeft op de groei van een boom.
Het klopt dat veel boomverzorgers propageren om de gaaslap om de kluit te verwijderen bij het planten van een boom. ER zijn daarentegen net zo veel boomkwekers die adviseren lap en gaas om de boom te laten zitten.
OP de website van Boomzorg zijn daarover verschillende artikelen te lezen.

Gr Hein van Iersel
Hoofdredacteur

08-05-2017 | Albert B.

Beste Mathias,

De jute zak en metalen draadnet zijn geen probleem. In een normaal vruchtbare grond verteerd dit voor dat de boom er last van zou kunnen krijgen.

Een groter gevaar is Verwelkingsziekte of Verticillium. Dit is een schimmelaantasting die lastig te bestrijden is.
Symptoom van deze ziekte is dat gezond ogende takken in enkele dagen verwelken en afsterven. Dit lijkt het geval bij de drie andere esdoorns, die daar zeer vatbaar voor zijn.
VACATURES